Wagenaarstraat 2 en 4 en Hofplein 22

Op het moment dat de BV Monumentenbeheer Middelburg in de gelegenheid kwam een aantal de panden van Domeinen te verwerven die de bestemming ‘kantoor' hadden zag zij een mooie gelegenheid om middels de ‘wedergeboorte' van drie woningen, het wonen in het centrum van de stad een extra impuls te geven.

 

Daar waar in Middelburg de Wagenaarstraat over gaat in het Hofplein staan drie prachtige 17e eeuwse monumentale panden. ‘Den Eenhoorn' gelegen aan Hofplein 22, ‘De Swarte Leeuw' aan de Wagenaarstraat 2, en tot slot Wagenaarstraat 4, deze heeft geen naam.

 

Bij het van start gaan van de restauratie, in maart 2002, vormden de drie panden eigenlijk één complex met een inhoud van ca. 2320m3 en een grondoppervlak van ca. 420m2. Met haar bestemming als kantoor waren de tussenwanden verdwenen, was er één algemene installatie voor verwarming en elektra en waren er geen badkamers en keukens aanwezig. Door de panden weer te splitsen conform hun originele plattegronden werden het weer drie afzonderlijke woningen.  

Het oorspronkelijke interieur met kastenwanden, schoorsteenmantels voorzien van schilderijen, deurpartijen en plafonds zijn behouden gebleven. De woningen zijn wel voorzien van een eigen toegang met trap, toilet en aansluitingen voor badkamer en keuken.

 

De restauratie van de drie panden is in 2002 afgerond. De panden zijn verkocht en bewoond.


« naar overzicht

Afbeeldingen Wagenaarstraat 2 en 4 en Hofplein 22